Eski kaşarı tanımlamadan önce kaşar nedir ona bakalım? Kaşar tüm dünyada kahvaltıların vazgeçilmez peynirlerinden biridir. Türkiye’de özellikle daha fazla rabet görmektedir. Türk insanı genelde kahvaltıda o kaşarı görmedimi zaten ona kahvaltı demez. Kahvaltıdaki yerinden bahsettik ama bu kaşar nasıl yapılıyor diye düşündüğünüzü duyar gibiyim. Kaşar inek, koyun, keçi sütünden yapılıyor. Sarı rengi ve genellikle sert haliyle bilinir. Eğer doğal kaşar tüketirseniz kalori bakımından zenginliği sayesinde güne daha iyi başlarsınız. eski kaşar resimler al eski kaşar
Eski kaşarın tarihçesi, eski kaşar nerden çıktı?
Verilere bakıcak olursak ilk eski kaşarın Kars’ta üretlidiğini görüyoruz. 1926 yılında üretildiği gibi 1927 – 1933 yılları arasında da onlarca imalathane açılarak eski kaşarın da üretilmesine ev sahipliği yapmıştır. Bir süre sonra Kars’taki ekonomik faliyetlerin çoğunu oluşturduğunu gözlemlenmiş. Bununla birlikte Kars Kaşarı adı altında onlarca çeşit kaşar Kars yöresinin ünlü kahvaltılığı olmuştur. Tabikide bu üretimin Kars’ta yapılmasının bir sebebide mera yetiştiriciliğidir. Çünkü kaşar peynirinin yapılması için gereken süt nadir olarak Kars ve Ardahan’da otlayan ineklerde bulunur.
Eski kaşar nasıl yapılır ?
Öncelikle pastörize etmeye hazır taze sütün olması gerekiyor. Süt özelliğini kaybetmeden 35 derecede pastörize işlemi başlıyor. İşlem bittikten sonra. Pastörize edilen sütü mayalıyoruz. Ardından peynirin telleme haline gelmesi gerekiyor. Telleme haline gelen peyniri başka bir odada dinlendiriyoruz. 1 gün dinlendirdikten sonra acı suyundan arındığını görüyoruz. Doğrama makinesinda doğrama işlemini 3 kez tekrarlayarak tamamlıyoruz. Daha sonra tuzlanıp 72 derecede peyniri pişiriyoruz. 10 dakika sonunda berrak bir görünüm alan peyniri çıkartıp kalıplara koyuyoruz. 1 gün kalıplarda kalan peynir 20 gün mahzende kalıyor ve artık elinizde eski kaşarı tutuyorsunuz. Afiyet olsun.
Eski kaşarın kaliteli olup olmadığı nerden anlaşılır, nasıl saklanır?
Genellikle rengi sarıdan ziyade beyaza benzer. Sert olması onun orjinalliğini belirtir. Dilimlenirse esnklik fazla olmaması gerekir. İnce dilimlerde ise bütün halde esneme yapar ve dilimleme işlemi daha kolay olur. Ortalama alınmadan önce 1 sene bekletilir. Alındıktan sonra ise buz dolabında 6 ay içinde tüketilmesi ön görülür. Eski kaşarların ortalama ömürleride 2 yıldır.
Eski kaşarın faydaları nelerdir ?
Eski kaşar, günde 1 ila 2 dilim tüketildiğinde kırmızı etteki kalsiyum ve protein kadar vücuda besin girmesini sağlar. Kalp ve damar rahatsızlığını önleyici bir etkendir. İçinde çokça K2 vitamini bulundurur. Damarlarda kalsiyum birikmesinide önler. Kanser hücrelerinin bölünüp çoğalmasını yavşlatır. Kemikleri güçlendirir.
Ağırlık | 1 kg |
---|
Müşteri Yorumları
1 için incelemesi Eski Kars Kaşarı (1KG)
Gerçekten eski kaşar muazzamdı. Herkese tavsiye ederim.
Bir müşteri yorumu yazın